”Minustakin voi olla jos vaikka mihin” – Seikkailukasvatuksella vauhtia nuorten työllistymiseen

Julkaistu:

Miltä kuulostaa ajatus siitä, että seikkailukasvatuksen menetelmiä hyödynnettäisiin laajasti jo peruskoulussa ennaltaehkäisevänä menetelmänä nuorten työttömyyteen? Siis kauan ennen kuin nuori jää työttömäksi tai putoaa koulusta.

– Tiedetään, että nämä menetelmät toimivat ja niiden avulla saadaan hyviä tuloksia. Miksi pitää odottaa, että pudokkaita tulee, ja vasta sitten yhteiskunnassa aletaan hyödyntämään näitä menetelmiä, Seikkailukasvatusverkoston kehittämistyöryhmän puheenjohtaja Arto Tiihonen kysyy.

Etapin luontopalveluiden kolmen kuukauden mittaisilta Retkikunta Kuukkelin työpajajaksoilta jatkopolun työn tai opiskeluiden pariin löytää noin 90 prosenttia nuorista.

Seikkailukasvatuksen valtakunnallinen kehittämistyöryhmä tutustui tänä keväänä Tampereella toimivaan Luontopolkua Eteenpäin -työpajaan, joka on osa Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry:tä. Etapin Luontopalveluissa tehdään töitä alle 30-vuotiaiden pirkanmaalaisten työttömien nuorten kanssa. Etappi ry puolestaan tarjoaa työvalmennuspalveluita kaiken ikäisille pirkanmaalaisille työttömille.

– Toiminta on joustavaa ja se alkaa sillä, että kysytään nuorelta, mitä kysymyksiä hänellä on elämässään. Sitten suunnitellaan toimintaa yhdessä kohti nuoren elämän kysymysmerkkejä, Luontopolkua Eteenpäin projektipäällikkö Niina Rautiainen avaa.

Mahdollisuus ottaa suunta tulevaan

Luontolähtöisen toiminnan äärellä nuorella on mahdollista pysähtyä hetkeksi oman itsensä äärelle ja ottaa suuntaa tulevaan. Etapin Luontopalvelut tarjoavat nuorille voimavarapainotteista yksilövalmennusta, lyhyt kursseja, vertaistukitoimintaa sekä kolmen kuukauden mittaisia työkokeilujaksoja, joista nuoren kanssa voidaan rakentaa yksilölliseen tarpeeseen sopiva polku. Etapin Luontopalveluissa toteutetaan vuosittain useita vaelluksia, joiden suunnitteluun ja toteutukseen nuoret pääsevät itse osallistumaan.

– Korona-aikana on tullut lisää koulupudokkaita, jotka saattavat olla vielä koulun kirjoilla, mutta opinnot eivät ole edenneet ja nuorella on mietinnässä, saako hän enää koulusta ollenkaan kiinni. Näiden tilanteiden ei tarvitsisi kriisiytyä, vaan niihin voidaan puuttua jo ennaltaehkäisevässä vaiheessa, Rautiainen näkee.

Luontopolkua Eteenpäin -toiminnan päätteeksi tyypillisin palaute nuorilta on, että hän on tullut kuulluksi ja nähdyksi ehkäpä ensimmäistä kertaa elämässään. Osa kertoo ensimmäisestä positiivisesta kokemuksesta ryhmässä toimimisesta. 

Kansainvälisyydestä lisää vauhtia

Ennen Koronan ja Ukrainan sodan puhkeamista Luontopolun nuoret ehtivät tehdä Erasmus+ -matkan Ukrainaan. Matkakohde löytyi yhteistyössä nuorisokeskus Marttisen kanssa.

Se kertoo paljon, että Ukrainan reissun jälkeen meidän loppuleirillemme pääsi 14 osallistujasta vain kuusi nuorta paikalle, koska loput olivat työllistyneet tai aloittaneet koulun.

– Sieltä soitettiin, että nyt olisi mahdollisuus lähteä Ukrainaan. Nuoret miettivät, että Ukraina ei välttämättä olisi ensimmäisenä mieleen tuleva matkakohde, mutta päättivät kuitenkin alkaa suunnittelemaan matkaa. Se oli osalle ensimmäinen ulkomaanmatka ikinä, ja he ​ ottivat itse vastuun suunnittelusta, Rautiainen muistaa.

Ukrainan matkan aikana nuoret huomasivat, että moni asia omassa elämässä on itse asiassa aika hyvin ja kokemus rohkaisi kokeilemaan uutta. Tällä hetkellä luontopolkulaisilla on suunnitteilla Portugaliin suuntaavaa nuorisovaihto.​​​

– Se kertoo paljon, että Ukrainan reissun jälkeen meidän loppuleirillemme pääsi 14 osallistujasta vain kuusi nuorta paikalle, koska loput olivat työllistyneet tai aloittaneet koulun, Rautiainen iloitsee.

Luontopolkua on kuljettu eteenpäin vuodesta 2013. Vuonna 2020 Etapin Luontopalvelut laajenivat, jolloin käynnistettiin Luontopolun palveluiden rinnalle myös Retkikunta Kuukkelin kolmen kuukauden mittaiset työpajajaksot. 

Etapin Luontopalvelut tavoittavat normaalina vuonna on noin 280 nuorta. Nuorten keski-ikä on noin 25 vuotta. Etapin luontopalveluiden kolmen kuukauden mittaisilta Retkikunta Kuukkelin työpajajaksoilta jatkopolun työn tai opiskeluiden pariin löytää noin 90 prosenttia nuorista. ​​

Palataanpa jutun alussa esitettyyn kysymykseen. Voisiko näitä menetelmiä hyödyntää jo varhaisemmassa vaiheessa ennen kuin nuorten tilanteet ehtivät kriisiytyä? Etapin luontolähtöinen ja elämyspedagoginen toiminta nuorten kanssa on yksi vedenpitävä esimerkki siitä, kuinka seikkailukasvatuksen keinoilla voidaan auttaa nuoria löytämään itsensä ja ottamaan suunta elämälleen.

Pyydä tarjous leiristä