Planetaarinen terveys ja hyvinvointi; seikkailukasvatuksen mahdollisuudet sen edistämisessä ja muita kiinnostavia tutkimusasioita

Julkaistu:

Vuosi 2024 toi mukanaan paljon mielenkiintoisia asioita tutkimuksen maailmassa. Itseäni innosti, kuten aina ennenkin, terveyteen ja hyvinvointiin sekä luonnossa liikkumiseen kytkeytävät kysymykset.

Syksyllä 2024 sain pitää Valtakunnallisilla Seikkailukasvatuspäivillä keynote-puheenvuoron Seikkailukasvatuksen mahdollisuudet planetaarisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja tukemisessa”.

Puheenvuoroni kietoi otsikon käsitteet yhteen alkaen vuodesta 2010 neljän seikkailukasvatuksen ammattilaisen ajatuksista seikkailukasvatuksesta, luonnosta ja hyvinvoinnista jatkaen vuoteen 2024 ja NYT!-tutkimushankkeen tuloksiin. Etenkin keväällä julkaistu vertaisarvioitu Mari Pienimäen ja minun kirjoittama artikkeli rakensi esitystä: ”Kaupunkilaisnuorten (lähi)luontoon kuuluminen: luonnossa viihtymistä, liikkumista ja lempipaikkoja”.

Esitys tiivistyi seuraavaan yhteenvetoon: Erityisesti nuoria innostava luonnossa toteutettu seikkailukasvatus ja siihen liittyvät seikkailut johdattavat niin fyysisen, psyykkisen, henkisen kuin sosiaalisen hyvinvoinnin kysymysten äärelle ja avartavat näkemystä ihmisestä osana luontoa. Luonnossa toimittaessa tarjoutuu runsaasti tilaisuuksia oivaltaa, että ihmisen ja luonnon terveys ja hyvinvointi ovat kietoutuneet tiukasti toisiinsa.

Joulukuussa 2024 Nuoristotutkimus -lehti julkaisi Riikka Puhakan, Mari Pienimäen ja minun kirjoittaman katsauksen ”Luonnossa liikkuminen ja seikkaileminen nuorten hyvinvoinnin, arjessa jaksamisen ja luontoyhteyden tukena”.

Katsaus päättyy seuraavaan kappaleeseen: ”Suomen nykyisen hallitusohjelman mukaan etenkin lasten ja nuorten luonnossa liikkumisen mahdollisuuksiin panostetaan. Lasten ja nuorten kanssa toimivien eri tahojen onkin tärkeää tunnistaa luontoympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet hyvinvoinnin, luontoyhteyden ja ympäristövastuullisuuden vahvistamiseen sekä pohtia keinoja kytkeä luonto entistä tiiviimmin osaksi lasten ja nuorten arkea.”

Tänään tein myös haun väitöskirjaani tehdyistä viittauksista Google Scholarissa, koska usein löydän uutta ja kiinnostavaa tätä kautta. Viittauksia tuota kautta löytyy lähes viitisenkymmentä. Niistä muun muassa Valtioneuvoston julkaisussa on käsitelty lähiluonnon hyvinvointivaikutuksia.

Lisää tuoreita tutkimuksia voit katsoa täältä: https://scholar.google.com/scholar?cites=16349789149121633334&as_sdt=2005&sciodt=0,5&hl=fi

Ja täältä: https://scholar.google.com/scholar?start=0&hl=fi&as_sdt=2005&sciodt=0,5&cites=17937952685194609425&scipsc=

Ja täältä: https://scholar.google.com/scholar?cites=7857485244536106171&as_sdt=2005&sciodt=0,5&hl=fi

Nämä löytyvät siis Google Scholarista ja ovat kaikille avoimia. Siksi linkitän tehdyt tutkimukset tänne. Pääset itse katsomaan millaisten asioiden parissa tutkimuksia on tehty. Olen vilpittömän iloinen siitä, miten laajasti seikkailukasvatusta, luonnossa liikkumista, hyvinvointia yms. nykyään tutkitaan. Vain syvällisellä sukelluksella aiheisiin pääsemme kohti avarampaa ymmärrystä siitä, miten seikkailukasvatus, luonnossa tapahtuva liikkuminen ja toiminta ja ihmisen, luonnon ja ympäristön hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa sekä miten ne voivat mahdollistaa parempaa oppimista, terveyttä, hyvinvointia ja täydempää elämää yhdessä toisten kanssa. Kiitos kaikille tutkimusten parissa ahertaville. Teette arvokasta työtä!

Tutkimusterveisin, oikein hyvää uutta vuotta 2025 toivottaen,
Maarit Marttila

Pyydä tarjous leiristä