Olen toiminut vuodesta 2016 Nuorisokeskus Piispalan Nuotta-koordinaattorina ja nähnyt useita kertoja, miten parin päivän valmennus vaikuttaa nuoriin. Tätä tietoa vahvistaa myös nuorten omien ohjaajien havainnot sekä kirjallinen että suullinen palaute, kuten myös keskustelut ja reflektiot Nuotan aikana.
Sosionomi-opintoni alusta asti tiesin, että haluan tehdä opinnäytetyöni liittyen Nuottaan. Halusin saada tietää, miten Nuotta tai sen aikana tapahtuneet asiat ovat vaikuttaneet nuoren polkuun. Aloin tämän pohjalta hahmottelemaan tutkimusmetodia ja -kysymystä. Päädyin haastattelemaan nuoria, joiden viimeisestä Nuotasta on kulunut vähintään muutama vuosi ja nuoret ovat ehtineet elämässään eteenpäin.
Tutkimukseni tulokset vahvistavat asiakaspalautteiden ja aiempien tutkimusten tietoa siitä, että Nuotta-valmennus vastaa tavoitteisiinsa sosiaalisesta vahvistumisesta. Nuotta-kokemus vaikuttaa nuoren itsetuntoon ja rohkeuteen. Vaikutukset siirtyvät myös nuoren omaan arkeen.
”Tutkimukseni tulokset vahvistavat asiakaspalautteiden ja aiempien tutkimusten tietoa siitä, että Nuotta-valmennus vastaa tavoitteisiinsa sosiaalisesta vahvistumisesta.”
Nuotassa tärkeää on ryhmässä toimiminen ja omasta arjesta pois pääseminen. Haastatteluissa korostui myös kokemuksellisuuden ja seikkailukasvatuksellisten menetelmien merkitys. Jokainen kertoi muistoja jostain seikkailuaktiviteetista ja erilaisista muista kokemuksista. Näistä muistoista nousi yhteisiksi teemoiksi itsensä haastamisen, onnistumisen kokemukset ja mielekkäät kokemuksen, joista kaikki löytyivät jossain muodossa lähes jokaisen tutkimukseen osallistuneen vastauksista.
Nuorisokeskusten ominta osaamista on juuri seikkailukasvatus ja minua ilahdutti, että se nousi tärkeäksi elementiksi nuorten kertomuksissa, ja sen tuomat kokemukset näkyvät vieläkin nuorten elämässä rohkeutena haastaa itseään ja kokeilla uusia asioita.
Nuotta-valmennus on leirimuotoinen tukipalvelu etsivälle nuorisotyölle ja nuorten työpajatoiminnalle, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Nuotan tavoite on nuorten sosiaalinen vahvistaminen, eli itsetunnon, vuorovaikutustaitojen ja elämänhallinnan vahvistuminen.
”Ehkä se laskeutuminen, se on jotenkin semmoinen, että siinä kyllä täytyy ylittää itsensä.”
– Haastateltava E
Lue koko tutkimus tästä
Hanna Liimatainen