Sain luettavakseni toimittaja, viestintäyrittäjä Anne Ventelän ja valokuvaaja Kaisu Joupin nuorille suunnatun tietokirjan Ammatinvalintakysymys. Teoksessa tarkastellaan nuorten silmin, millaisena nykyinen ja tulevaisuuden työelämä näyttäytyy.
Ammatinvalintakysymys – elämän suuria kysymyksiä
Ventelän ja Joupin kirja nostaa esiin 14 tarinaa opiskelusta, työstä ja valinnoista, joita nuoret tekevät. Nuorten tarinoissa korostuvat muutokset, epävarmuus ja vaikeiden päätösten tekeminen tilanteessa, jossa työ määrittää yksilöä perustavanlaatuisesti samalla kun itse työ on murroksessa ja käymistilassa.
Uusi työ kuvataan monimuotoiseksi, moniammatilliseksi, yrittäjämäiseksi ja purskeiseksi, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, miten nuoret mieltävät työn merkityksen, muutoksen ja työntekijän tulevaisuudennäkymät. Arvoja pohtiessaan moni nuori puntaroi, millaisten asioiden parissa haluaa työskennellä, kuinka paljon on valmis käyttämään aikaansa työhön ja millaisen työkulttuurin kokee mielekkäänä.
Mitä haluan elämältä?
Vain 16 prosenttia yläkoululaisista ja lukiolaisista tietää, millä alalla haluaa työskennellä tulevaisuudessa (TAT: Kun koulu loppuu 2016). Mutta tarvitseeko tuossa iässä varmuudella vielä tietääkään? Liki 25 vuotta työelämässä marinoituneena en itsekään tiedä, mikä minusta isona lopulta tulee. Sen tiedän, että haluan käyttää aikaani, kykyjäni ja voimavarojani asioihin, jotka sytyttävät ja innostavat, joiden puolta haluan pitää ja jotka antavat toivoa; siksi työuralleni osuneissa tehtävissä keskiössä ovat nuoret ja heidän tasavertaiset oikeutensa parempaan elämään.
Sen sijaan että kysymme nuorelta, mikä sinusta tulee isona, voisimmekin tiedustella, mitä haluat elämältä? Millaisten asioiden tekemisestä pidät? Mikä on sinulle tärkeää? Missä haluat olla hyvä tai kehittyä paremmaksi? Mitä voisit kuvitella tekeväsi silloinkin, kun se ei välttämättä ole kivaa?
Vaikka Ammatinvalintakysymys onkin pääasiassa suunnattu tulevaisuuttaan suunnitteleville, nivelvaiheessa oleville nuorille, se on myös oiva kirja kaikille nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Kirjan tarinoiden kautta tavoittaa tuntuvasti sen epävarmuuden täyteisen todellisuuden, jossa nuoret ammatinvalintaan liittyviä suunnitelmiaan tekevät. Mutta mikä parasta, kaiken epävarmuudenkin keskellä nuorten tarinoista heijastuu toivo tulevasta; siitä että erilaisia vaihtoehtoja tehdä työtä on tulevaisuudessa tarjolla enemmän!
Sanna Spisak, viesintä- ja järjestökoordinaattori, SNK ry