Kesäleiri toi yhteen maahanmuuttajat ja suomalaiset lapset Kokkolassa

Julkaistu:

monikulttuurinen päiväleiri





Nuorisokeskus Villa Elban pihalla juoksevat vierekkäin sudanilainen poika ja suomalainen tyttö. Alakouluikäiset lapset ovat leikkineet yhdessä neljättä päivää. Käynnissä on toinen monikulttuurinen kesäleiri; ensimmäinen oli edellisellä viikolla.


Sudanilaiset ja syyrialaiset pakolaiset ovat vasta äskettäin saapuneet Kokkolaan. Kaupungin ulkomaalaistoimisto ja nuorisokeskus Villa Elba päättivät yhteistyössä toteuttaa tulijoille päiväleirin, jota markkinoitiin myös suomalaislapsille, jotta tulijat ja paikalliset tutustuisivat.


Lapset eivät ole moksiskaan siitä, että toiset puhuvat eri kieltä. Ja pakolaislapset ovat napanneet hyvin nopeasti puheeseensa suomalaisia sanoja.





leirilippu



Ohjaajat ovat maahanmuuttajia


Leirilipussa komeilee aurinko, kukkia, käden kuvia ja eri maiden lippuja.



– Mukana on vapaaehtoisia aikuisia leiriohjaajia Portugalista, Luxembourgista, Romaniasta, ja Irlannista. Heidät saatiin mukaan Opetushallituksen myöntämän EU-rahoituksen turvin. Myös he ovat kotimaassaan maahanmuuttajia, sillä halusimme, että ohjaajat ymmärtäisivät omakohtaisesti, millaisessa tilanteessa maahanmuuttaja-lapset ovat, kertoo Villa Elban kehittämispäällikkö Heli Lehto.



Leirin vastuuohjaaja on talon omaa henkilökuntaa. Yksi vapaaehtoisista ohjaajista osaa sekä arabiaa että ruotsia, sillä syyrialaistaustainen nuori tuli Suomeen Syyriasta lähes kaksi vuotta sitten.



Päiväleirillä on uitu joka päivä, tehty leirilippu, kävelyretki majakalle ja seikkailtu vaijeriradalla ja jännittävässä, pimeässä labyrintissa.



– Peili on ollut ykkösjuttu pihaleikeissä. Kaikki lapset tunsivat sen ennestään! 

 


kesäleiri 



Jatkoa pohditaan


Ennen leiriä pakolaislasten vanhemmat kutsuttiin käymään Villa Elbassa, jotta he tietäisivät, millaiseen paikkaan lapset ovat tulossa neljäksi päiväksi.



– Vanhemmat ovat olleet otettuja ja iloisia. Osa on tullut Suomeen hyvin karuista ja niukoista olosuhteista. Päiväleirejä markkinoitiin heille Summer School –ajatuksella, sillä leiri-sana ei kuulosta vuosia pakolaisleireillä viettäneiden korvissa kovin houkuttelevalta.


Päiväleiri ei ole osallistujille ilmainen, mutta hinta on saatu edulliseksi muun muassa Brita-Maria Renlundin -säätiön tuella.


Koska kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä ensimmäisiin kahteen monikulttuuriseen kesäleiriin Villa Elbassa, jatkoa pohditaan. 



Vapaaehtoiset viettävät Elbassa kuukauden. Alkuosa meni tulovalmennuksessa ja leirin suunnittelussa. Leirin jälkeen vapaehtoiset miettivät vielä omaa oppimiskokemustaan ja antavat palautetta mahdollista seuraava leiriä silmällä pitäen.



– Kansainvälisille ohjaajille voisimme jatkossa antaa koulutusta, johon kuuluisi tulovalmennuksen lisäksi enemmän suomalaista ohjauskoulutusta ja esimerkiksi ensiapukoulutusta, Heli Lehto kertoo.

Pyydä tarjous leiristä