Miten vaihto-oppilaita valmennetaan suomalaiseen kulttuuriin?

Julkaistu:

 


yfu-leiri

 


YFU eli Youth for Understanding -järjestö järjestää vaihto-oppilastoimintaa ympäri maailmaa. YFU:n Suomeen saapuvien vaihto-opiskelijoiden saapumisleirit järjestetään nuorisokeskus Anjalassa Kouvolassa. Elokuun leirillä oli tänä vuonna noin 70 lukioikäistä nuorta tutustumassa suomalaiseen kulttuuriin. Yli puolet Suomeen tulevista nuorista ovat eurooppalaisia loput tulevat tänne Aasiaa ja Australiaa myöten.


Nuorisokeskus Anjalassa on hyvät puitteet järjestää työpajatyyppistä pienryhmätoimintaa useassa pisteessä vaihtelevissa puitteissa.


– Anjalassa on hyvät mahdollisuudet olla ulkona omassa rauhassa luonnon läheisyydessä. Vaihto-oppilaat tekevät erilaisia tehtäviä ja leikkejä. Oppilaita valmistellaan leirillä tulevaa vuotta varten. Kerromme heille suomalaisesta koulusta ja tavoista, Kirsi-Marja Hanhirova YFU:sta kertoo.


Vaihto-oppilaille kerrotaan muun muassa, että Suomessa hiljaisuus ei tarkoita, että henkilö olisi vihainen. Tai että suomalainen ei olisi kiinnostunut tutustumaan, vaikka ei itse ole aktiivinen aloitteessa.



– Rohkaisemme heitä olemaan heti alussa aktiivisia.


Hanhirova on huomannut, että kiitos-sanan käyttö on tärkeää suomalaisille, mikä tulee monelle yllätyksenä. Vaihto-oppilas ei välttämättä kotimaassaan kiittäisi ruoasta ruokapöydästä noustessaan tai saamastaan autokyydistä.


– Käymme myös läpi, keneen nuoret voivat olla yhteydessä eri asioissa. Meillä on hyvä vapaaehtoisten tukiverkosto vaihto-oppilaille.

 


Salmiakkia ja saunomista

 


Saapumisleirillä nuoret tutustuvat myös suomalaiisiin klassikoihin, kuten salmiakkiin. Erityisen mieluisaa nuorille on Hanhirovan mukaan perinteinen suomalainen makkaranpaisto nuorisokeskuksen kodalla.



– Ympäristö on hyvin suomalainen, koska se on maaseudulla. Toinen kohokohta on sauna, jonne varsinkin pojat menevät rohkeasti. Nuorista näkee, että se on heille hieno kokemus, ja lisää saunomista tulee vuoden aikana niillekin, jotka eivät heti lämpene ajatukselle.



Myös vaihto-oppilaiden suomalaiset perheet osallistuvat saapumisvalmennukseen leirin neljäntenä päivänä.



– Se on molemmille osapuolille hurjan jännittävä hetki, kun perheet ja nuoret tapaavat ensimmäistä kertaa toisensa. Toki he ovat olleet jo sitä ennen yhteydessä.



Monesti vaihto-oppilasperheiden vanhemmat tai heidän omat nuorensa ovat olleet vaihdossa. Vaihto-oppilaan isännöinti on tapa tutustua itsekin uusiin kulttuureihin.



Suomeen nuoria houkuttelee turvallisuus ja hyvä koulutus.



– Joillakin tytöillä kiinnostusta on herättänyt se, että Sunrise Avenue -bändi on Suomesta, Hanhirova naurahtaa.

 


YFU-leiri

 


Vaihdossa on kivointa keväällä

 


Saapumisleirin jälkeen vaihto-oppilaat lähtevät vaihtokoteihinsa eri puolille Suomea Lappia myöten.



– Kulttuurishokki tulee tyypillisesti syksyllä tai vuodenvaihteessa. Talvella järjestämme Anjalassa toisen leirin, jossa käymme läpi nuorten kokemuksia ja ajatuksia. Kevät on mukavinta aikaa vaihdossa. Silloin nuori on jo tottunut uusiin normeihin ja elämäntyyliin ja alkaa hyväksyä tapoja, jotka on aluksi saattaneet tuntua oudoilta.



Hanhirova on itsekin ollut nuorena vaihdossa.



– Sillä on ollut vaikutusta koko loppuelämääni, valintoihini ja siihen, miten ajattelen asioista. Vaihto-oppilasvuosi vaatii sopeutumista, uuden oppimista ja omien arvojen pohtimista.



Suomen YFU täytti viime vuonna 60 vuotta. Voittoa tavoittelematon järjestö perustettiin sotien jälkeen, jotta sodasta toipuvien suurvaltojen nuoret tutustuisivat toisiinsa. Ajatuksena oli, että kansainvälinen ymmärrys syntyy parhaiten silloin, kun elää tavallista arkea toisessa maassa. Ensimmäiset vaihto-oppilaat olivat saksalaisnuoria, jotka vierailivat Yhdysvalloissa. YFU toimii yli 50 maassa. Järjestön kautta myös suomalainen nuori voi lähteä vaihto-oppilaaksi. YFU ottaa mielellään mukaan myös uusia isäntäperheitä toimintaansa. Lisätietoa vaihto-oppilastoiminnasta www.yfu.fi 





YFU-leiri

Pyydä tarjous leiristä