Pitkästä aikaa leirillä

Julkaistu:

Pitkästä aikaa olin leirillä. Kokemus oli niin hieno, että sitä on vaikea pukea sanoiksi. Innostus. Liittyminen yhteen toisten saman henkisten kanssa. Asiantunteva ja vaihteleva ohjelma. Saunominen ja uiminen avannossa. Huipentumana retki lumikengillä Riisitunturille. Erityisesti koronavuosien jälkeisen eristymisen, yksinäisyyden ja tylsistymisen jälkeen yhteenkuuluvuuden tunne lämmitti. Yhteisöt kantavat. 

Mitä sitten opin? Opin, että ei ole olemassa mieltä ja kehoa – on olemassa ”body mind”. Sain tästä esimerkin, kun kiipesin suoraan avannosta lämpimään paljuun ja koko kehoa pisteli ihanasti varpaista ylöspäin. Reaktioni oli jostain hyvin syvältä kumpuava nauru. Jollaista en ole kokenut koko korona-aikana. Sen mahdollisti se kaikkein tärkein – turvallinen yhteisö. On vaikea keksiä mitään toista muotoa kuin leiri, jossa myönteisen vuorovaikutuksen, toiminnallisuuden ja luontoympäristön vaikutuksesta syntyy niin nopeasti ja kokonaisvaltaisesti tunne yhteenkuulumisesta ja turvallisuudesta. Syrjäytymisen ehkäisy on taistelua liittymisen puolesta. Vaikea keksiä parempaa työkalua siihen kuin leiri.

On vaikea keksiä mitään toista muotoa kuin leiri, jossa myönteisen vuorovaikutuksen, toiminnallisuuden ja luontoympäristön vaikutuksesta syntyy niin nopeasti ja kokonaisvaltaisesti tunne kuulumisesta ja turvallisuudesta.

Heli Eischer

Idea koulutukseen nousi monesta tarpeesta, jotka saimme hyvin yhdistettyä yhteen hankkeeseen. Nuorisokeskusten nuorisotyöstä ilmaistiin halu kehittää leirien ja leirikoulujen kasvatuksellista prosessia sekä oppia lisää reflektiosta. Halusimme myös vahvistaa kansainvälisyyttä kaikessa nuorisokeskustoiminnassa. Kun kertoo omista hyvistä käytänteistä ja perehtyy toisten työhön, näkee omaa työtä uusin silmin. Mieleeni jäi erityisesti slovenialaisen kumppanin Csodin osaaminen ympäristökasvatuksellisissa leirikouluissa sekä saksan bsj Marburgin kehittämät ideat rahoittaa yritysyhteistyön kautta nuorten seikkailutoimintaa sekä tiivis ja monipuolinen yliopistoyhteistyö, joka palvelee sekä nuorisotyötä että yliopiston opetusta ja tutkimusta. Saimme monia hyviä kumppaneita, joiden kanssa yhteistyö jatkuu.

Vaellusta Riisitunturilla.
Developing Adventure Educational Camps in Far North -koulutusseminaari pidettiin joulun alla Nuorisokeskus Oivangissa Kuusamossa.

Intensiivinen reilun viikon koulutusseminaari myös tuki työssäjaksamista – jopa järjestäjän vastuusta huolimatta. Kenen tahansa pitää välillä päästä täyttämään päätään uusilla ajatuksilla ja näkökulmilla, jotta sieltä voi sitten ammentaa asioita omaan työhönsä. Viime kädessä virkistyneestä ja innostuneesta mielestä hyötyy asiakas – meidän tapauksessa lapsi tai nuori.

Leirikokemus on niin myönteinen vahva kokemus, että on pakko kysyä näinä vaikuttavuuden mittaamisen kulta-aikoina: Voiko syviä, elämyksellisiä, kasvattavia kokemuksia mitata? Pitääkö?

Leirikokemus on niin myönteinen vahva kokemus, että on pakko kysyä näinä vaikuttavuuden mittaamisen kulta-aikoina: Voiko syviä, elämyksellisiä, kasvattavia kokemuksia mitata? Pitääkö? Riittäisikö meille nuorisotyössä osallistujien näkökulmasta merkitysten kuvaaminen ja pitkä yli sukupolvien takaa tuleva tieto siitä, että leiri yksinkertaisesti vahvistaa? Jos laitetaankin resurssit ennaltaehkäisevään leirityöhön? Siihen vanhaan tuttuun seikkailuun, jossa koetaan yhdessä elämyksiä, ja joka kantaa elämässä eteenpäin.

Developing Adventure Educational Camps in Far North -koulutus sai rahoituksen Erasmus+ ohjelmasta, jota Suomessa hallinnoi Opetushallitus.  


Heli Eischer
Kehittämispäällikkö
Suomen nuorisokeskusyhdistys ry

Pyydä tarjous leiristä