Nuotta on leirimuotoinen valmennus syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Nuotta-valmennusta järjestetään etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajojen nuorille yhdeksässä Suomen nuorisokeskuksessa.
Erityistä tukea nuorille
Nuotta-valmennus syntyi opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta syksyllä 2010. Palvelu on ollut alusta asti maksutonta 13-29-vuotiaille nuorille, jotka eivät ole koulussa tai työelämässä. Valmennuksella on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia erityisen tuen tarpeessa olevien nuorten arjenhallintaan, itseluottamukseen ja sosiaalisten taitojen vahvistumiseen.
Osallistujat kertovat valmennusjakson päätyttyä usein kasvaneesta itseluottamuksesta ja rohkeudesta osallistua ryhmätoimintaan. Valmennuksen aikana tähdätään onnistumisiin, joista voi ammentaa myöhemmin esimerkiksi koulussa tai työnhaussa.
– Nuotassa sain kipinän siihen, että minustakin voi olla joskus johonkin. Sain kavereita ja ihmissuhteita. Ymmärsin, että voin vaikuttaa omaan tulevaisuuteeni ja olen alkanut vähän arvostaa itseäni, eräs Nuotta-valmennuksen käynyt kokee.
Tavoitteena suunta elämälle
Nuotalla on myönteisiä vaikutuksia myös mielenterveysongelmiin ja työllistymiseen. Nuotasta haetaankin rohkaisua ja motivaatiota elämän suunnan löytämiselle.
– Nuotassa nuori saa ylittää omat rajansa turvallisessa ympäristössä ja tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin nuoriin. Yhteys itseensä ja muihin löytyy helpommin leirimuotoisen valmennuksen aikana, Suomen nuorisokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Pietilä kertoo.
Tavoitteisiin pääsyä edesauttavat nuorille tarjotut uudet kokemukset ja niissä onnistuminen. Tekemisen täyteiset päivät, luonnon läheisyys, säännöllinen ruokailu ja puhtaissa lakanoissa nukkuminen ovat tärkeä osa valmennusta.
– Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan työntekijät ovat antaneet nuorisokeskuksille palautetta, että muutaman yön Nuotta-jakso vastaa parhaimmillaan puolen vuoden työtä nuoren kanssa, Pietilä vertaa.
Suomen nuorisokeskuksien Nuotta-valmentajat ovat nuorisotyön ammattilaisia, jotka tuntevat myös seikkailukasvatuksen ja työpajatyöskentelyn menetelmiä.