Moni on sanonut, että tämä on siihenastisen elämän ensimmäinen yhteisö, jossa kukin saa tuntea olonsa hyväksytyksi ja tervetulleeksi omana itsenään.
Tampereella Etappi ry:n konkurssi uhkaa viedä mukanaan sen alla toimineen Luontopolkua eteenpäin- hankkeen, vaikka sille olisi ollut pitkäaikainen, voimassa oleva rahoitus STEAlta (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus).
Luontopolulla on jo 12 vuoden ajan ollut Pirkanmaan alueen syrjäytymisvaarassa oleville nuorille ja nuorille aikuisille monipuolista, päihteetöntä, yhteisöllistä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävää toimintaa, jossa seikkailukasvatus auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia, tuo kasvua ja vahvistaa yhteistyötaitoja.

Nuoret ovat tulleet toimintaan monenlaisista taustoista. On ollut esimerkiksi työttömiä, opiskelijoita, sairauslomalaisia, osatyökykyisiä, nepsy-piirteiden tuomien haasteiden kanssa kamppailevia (esim. adhd ja autismin kirjo), koulukiusaamista kokeneita tai muilla tavoilla traumatisoituneita, päihteistä eroon pyrkiviä, lievempiä ja vakavampia mielenterveyden haasteita kokevia.
Monenkirjava sakki, joista kukin omista syistään on kaivannut lisää voimavaroja, päihteetöntä tekemistä arkeen tai uusia ihmisiä ympärilleen. Mukana on ollut myös iso joukko heitä, joilla on asiat pääpiirteittäin melko hyvin, mutta elämän suunta on vielä hiukan hukassa.
Moni nuori haluaisi osallistua yhteiskuntaan, mutta tilanteensa vuoksi ei kykene sitä tekemään. Ulospääsyyn tarvitaan joku, jota kiinnostaa, paikka mihin mennä ja missä vahvistua sekä vertaisia joita tavata.

Toiminta on ollut osallistujilleen maksutonta ja vapaaehtoista. Tarvitsemiaan varusteita on saanut lainata. Tämä on mahdollistanut yhdessä tekemisen ja joukkoon kuulumisen taloudellisesta tilanteesta riippumatta.
Osallistumiseen, elämän pohdintoihin ja jatkopolkuihin on tarvittaessa saanut yksilöllistä tukea sosiaalialan ammattilaisilta.
Toimintaa on toteutettu pienehköllä budjetilla, suurella sydämellä kahden työntekijän ja vuosittain noin 30 vapaaehtoisen voimin.
On muun muassa tehty luontoretkiä vuoden ympäri säässä kuin säässä, vaelluksia, harrastettu monipuolisesti liikuntaa, tehty käsi- ja puutöitä ja muita luovia hommia, työskentelyä arvojen parissa, vapaaehtoistyötä vanhusten ulkoilutuksen ja palvelukodin kesäpuutarhan hoitamisen muodossa sekä niin koettu kuin tuotettu kulttuuria.
Osallistujat ovat itse päässeet vaikuttamaan toiminnan sisältöihin ja moni nuori on myös päätynyt järjestämään toimintaa yhteisölle yhdessä toisten kanssa.

Toiminnassa sadat, ellei tuhannet nuoret ovat löytäneet voimavaroja – vahvistuneet ja kuntoutuneet työ-, opiskelu- tai perhe-elämään tai kyenneet pysymään niissä.
Moni on sanonut, että tämä on siihenastisen elämän ensimmäinen yhteisö, jossa kukin saa tuntea olonsa hyväksytyksi ja tervetulleeksi omana itsenään. On ollut tilaa olla keskeneräinen ja myös kasvaa kenties yllättäviinkin suuntiin. Yhteisön voima ja siellä luodut taidot ja ihmissuhteet kantavat pitkälle tulevaisuuteen.
Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle tutkimusten mukaan yli miljoona euroa. Jo toiminta pienellä Luontopolulla on siis säästänyt yhteiskunnalta miljoonia euroja esimerkiksi tulevien työttömyyskorvausten, perus- ja erikoissairaanhoidon, kuntoutustukien ja toimeentulotukien muodossa.

Moni nuori haluaisi osallistua yhteiskuntaan, mutta tilanteensa vuoksi ei kykene sitä tekemään. Ulospääsyyn tarvitaan joku, jota kiinnostaa, paikka mihin mennä ja missä vahvistua sekä vertaisia joita tavata. Tarvitaan mielekästä tekemistä, joka tuo toivoa omaan tulevaisuuteen ja nykyisyyteen – auttaa eteenpäin.
Toivon todella, että Luontopolun kaltaista toimintaa tuetaan jatkossakin, sillä nuorissamme on tulevaisuus. Pidetään yhdessä huolta, ettei yksikään joudu hukkaan.
”Tuittu”
– Toiminnassa kuntoutunut ja elämän polkunsa löytänyt entinen Luontopolun nuori, Tampere