Oulussa järjestettiin 19.–23.8.2024 poikkeuksellisen suuri kansainvälinen kokous, kun yli 700 asiantuntijaa ihmistieteellisen ympäristötutkimuksen alalta ympäri maailman kokoontui Oulun yliopistossa järjestettyyn Ympäristöhistorian maailmankongressiin, joka on alan suurin ja kansainvälisesti tunnetuin tapahtuma.
Edellinen järjestettiin Brasiliassa viisi vuotta aiemmin. Järjestäjinä olivat mm. Oulun yliopiston Biodiverse Anthropocenes -tutkimusohjelman vastuuhenkilöt Esa Ruuskanen ja kulttuuriantropologi Roger Norum kollegoineen. Pääpuhujina olivat National Geographic -lehden esseisti Rob Dunn, historioitsija Amal Ghazal sekä saamelaismuseo Siidaa tutkinut Áile Aikio.
Ympäristöhistoria on historiantutkimuksen uudempia virtauksia, joka tutkii ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta sekä siihen liittyviä kysymyksiä, kuten energiataloutta, ekologisesti kestäviä käytänteitä ja luonnonvarojen hyödyntämistä historiallisessa jatkumossa. Kongressin sisällöissä korostui historiallisen tiedon ja ymmärryksen arvo nykyhetkelle ja menneisyyden tapahtumien vaikutus tulevaisuuteen.
Ympäristöhistoria on historiantutkimuksen uudempia virtauksia, joka tutkii ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta sekä siihen liittyviä kysymyksiä, kuten energiataloutta, ekologisesti kestäviä käytänteitä ja luonnonvarojen hyödyntämistä historiallisessa jatkumossa.
Keskiviikon ohjelmaan sisältyi seikkailukasvatuksen place-based learning osa-alue, johon kuului kaksi puolentoista tunnin retkeä isolla kirkkoveneellä historiallisen Oulujoen suistossa. Paikkaperustainen opetus ja koulutus yhdistävät oppijan ja yhteisön opetuksen ensisijaisiin tavoitteisiin. Ne lisäävät opiskelijoiden tiedonhalua, uteliaisuutta ja sitoutumista oppimistapahtumaan ja näin parantavat akateemisia tuloksia.
Paikkaperustainen opetus ja koulutus yhdistävät oppijan ja yhteisön opetuksen ensisijaisiin tavoitteisiin.
Seikkailullisen kirkkovenesoudun aikana tutustuttiin Oulujoen värikkääseen historiaan lännen ja idän kauppareittinä sekä tervan kuljetukseen Kainuusta Ouluun. ”This was the best part of the congress” totesi Kanadan British Columbian yliopiston professori (emer.) Graeme Wynn. ”Soudun avulla ymmärrys Oulujoen merkityksestä Suomelle ja Euroopalle laajeni paremmin kuin luentosalissa”, totesivat useat osallistujat.
”This was the best part of the congress”.
Soututapahtumaan osallistui yhteensä 32 kansainvälistä vierasta ympäri maailman. Tapahtuman vastuuhenkilönä ja place-based learning-vetäjänä toimi Seppo JA Karppinen Oulusta.
Kirjoitus ja kuvat: Seppo JA Karppinen
Lisätietoja: https://wceh2024.com